Project Description
Psihologia Medicală
Psihologia Medicală
Argument
Context
Prezentul material încearcă să detalieze argumentele care ne fac să susținem înființarea Comisiei de Psihologie Medicală în cadrul Colegiului Psihologilor din România și implicit înființarea specialității de Psihologie Medicală între specialitățile recunoscute și atestate în țara noastră.
Pe parcursul timpului, în cadrul specialității Psihologie clinică, am observat cu toții faptul că există o categorie de psihologi care activeaza într-un mediu diferit de majoritatea, categorie care este lipsită de reprezentare în fața autorităților statului și astfel pe cale să își piardă recunoașterea la nivelul sistemului de sănătate: psihologii clinicieni angajați în spitalele publice din România. Lipsa de reprezentare are consecințe grave și asupra colegilor clinicieni și psihoterapeuți care activeaza în mediul privat, acest aspect fiind evident dacă ne referim la modalitatea de contractare a serviciilor de psihologie cu Casa de Asigurări de Sănătate. Situația a devenit critică în timpul negocierilor pentru grila de salarizare, moment în care Colegiul Psihologilor din România nu a asigurat reprezentarea clinicienilor angajați în unitățile de stat (nu doar din sistemul sanitar ci și din sistemul de asistență socială) la un nivel satisfăcător. Rezultatele le-am simțit cu toții: psihologia a ajuns să fie remunerată la nivelul profesiilor care nu necesită studii superioare.
Mai mult decât atât, în momentul de față se discută Legea Privind Exercitarea Profesiilor în Sistemul de Sănătate, act oficial în care psihologii nu mai sunt incluși. Dacă până în prezent am avut un statut de specialitate paraclinică (de aici și lipsa contractării directe), acum viitorul psihologiei în sistemul de sănătate este și mai incert. Modelul european și american include această specialitate, însă Colegiul Psihologilor din România se arată a fi lipsit de reacție în fața acestei nedreptăți. Poate din cauză că suntem o “cantitate” neglijabilă în marea masă a psihologilor din România?
Începuturi
În situația în care cei în drept (conducerea CPR, conform legii) ne trimiteau la sindicate, au apărut inițiative independente de lobby pentru susținerea psihologilor clinicieni. Aceste inițiative, popularizate de media dar și pe platformele de socializare, au făcut să se coaguleze un grup de inițiativă, format de psihologi clinicieni angajați în spitale. Acest grup a încercat să pornească un dialog în primul rând cu CPR, prin Comisia de Psihologie Clinică, dar și cu parlamentari care ar fi putut să sprijine demersurile noastre. Din păcate, specificul activității noastre nu are niciun fel de reprezentare la nivelul decizional din CPR iar problemele noastre și implicit ale pacienților au fost considerate întotdeauna marginale. Mai mult, conducerile trecute au încercat chiar să desființeze statutul de angajat în spitalele publice pentru psihologul clinician, “tradiție” continuată de actuala conducere prin introducerea articolului 53 din proiectul noii Legi a Psihologiei (L272), a se vedea “structurile”. Deschisă fiind această poartă pentru externalizare și având în vedere contextul socio-economic cu subfinanțarea sistemului de sănătate, externalizarea totală a serviciilor de psihologie clinică din sistemul sanitar nu ar fi fost decât o chestiune de timp. Mai mult, în noul proiect apar, susținute de către conducerea CPR, o serie de prevederi care ne arată clar faptul că domniile lor nu cunosc specificul activității noastre (a se vedea interdicția de a lucra cu terții, scoaterea psihologilor din cadrul secțiilor într-o structură separată cu efect direct a scoaterii noastre din cadrul echipei terapeutice si a distrugerii supraspecializărilor).
Ideea de Psihologie Medicală
Avand în vedere toate cele de mai sus, grupul de inițiativă a conceput si formulat cereri către conducerea CPR, referitoare la alcătuirea unei Comisii de Psihologie Clinică Medicală, care să cuprindă psihologii clinicieni angajați în sistemul de sănătate publică. Cererea a fost făcută în baza și spiritul Legii 213, în vigoare la momentul actual, care stipulează la articolul 6 litera b: “în sectorul public, în care psihologii au, după caz, statutul de funcţionar public, cadru didactic şi alte funcţii, potrivit prevederilor legilor speciale şi regulamentelor sau statutelor instituţiei respective” și a articolului 35, punctul 3: “în funcţie de necesităţi, se pot înfiinţa, desfiinţa sau restructura comisiile existente”.
Ideea noastră a fost simplă: dacă interesul nostru, al clinicienilor angajați în sistemul de sănătate, este recunoașterea psihologiei ca profesie medicală și introducerea psihologului ca membru cu drepturi depline în echipa terapeutică, atunci nu putem impune acest deziderat celorlalte categorii de clinicieni. Colegii din privat își doresc independență față de medicul specialist (psihiatru, neurolog, nefrolog, etc) și decontare directă, noi ne dorim recunoaștere în cadrul echipei terapeutice, echipă condusă de medicul curant. La momentul actual suntem solicitați imperativ în protocoalele din dializă, oncologie, paliație, etc, dar și în cerințele de acreditare pentru unitățile sanitare. Sunt secții în care psihologul este normat la structură (un post pe secție) și nu la numărul de paturi, tocmai ca o recunoaștere a importanței psihologului în abordarea cazuisticii respectivelor specialități medicale.
Această idee a noastră a ajuns nu doar la cei din conducerea CPR ci și în comisii de specialitate din Parlament, iar deschidere am primit în special din partea Președintelui Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, domnul conferențiar doctor Florin Buicu. Din discuțiile grupului nostru cu domnia sa, am ales să mergem pe denumirea Psihologie Medicală. Mai apoi, din discuțiile și activitatea de informare despre ceea ce înseamnă Psihologia Medicală în lume și în Romania, am descoperit cu plăcere că există deja recunoastere în acte oficiale ale Ministerului Sănătății pentru “Psihologia Medicală” și “psihologul medical”, concepte care definesc foarte exact specificul activității pe care o desfășoară psihologul clinician angajat în sistemul de sănătate publică (a se vedea Ordinul nr.527/1999 pentru stabilirea activităților conexe serviciilor medicale).
Activitatea și procerurile aplicate de către psihologul angajat în unitățile sanitare sunt raportabile în SIUI și codificabile în sistem DRG. Mai mult decât atât, au fost discutate aspecte care țin de imposibilitatea de recunoastere (la nivel legislativ specific sănătății dar și la nivelul salarizării) a unei categorii atât de largi precum cea de “psiholog clinician” în care intră în momenul de față nu doar colegi care-și desfășoară activitatea în asistență socială dar și colegi din admnistrație sau colegi din alte domenii care nu au legătură cu sistemul sanitar și cu îngrijirea/deservirea pacienților.
Conceptul de “Pacient” este unul central în cadrul legislației specifice sistemului sanitar, iar calea aleasă de către colegii din CPR este aceea de a lega serviciile de psihologie clinică de conceptul de “Client”, fapt care contravine clar demersurilor noastre dar și specificului activității psihologilor clinicieni din sistemul de sănătate. Prin această abordare eronată, din punctul nostru de vedere, suntem condamnați a rămâne în paraclinic.
Alături de alte argumente, cele descrise mai sus au dus la susținerea noastră pentru înființarea “Comisiei de Psihologie Medicală” și implicit a specialității de Psihologie Medicală, după modele deja funcționale în USA, Franța și în alte state cu tradiție în psihologie.
Cine va putea obține această specializare?
Dacă definim Psihologia Clinică ca fiind aplicarea psihologiei în context clinic, atunci Psihologia Medicală ar fi aplicarea psihologiei clinice în contextul medical. Spre exemplu, psihologii care deservesc pacienții oncologici, dializați, neurologici, aflați în recuperare medicală de diverse tipuri, beneficiari ai serviciilor de paliație, psihiatrie, pacienți cu tuberculoză și alții asemenea, ca parte a unei echipe terapeutice conduse de un medic curant, cu obiective care țin în special de afecțiunea medicală pentru care sunt în situația de a fi pacienți, ei bine acesti psihologi se încadrează în noțiunea de Psihologie Medicală. Obiectivele pot fi diverse și sunt, după cum am menționat mai sus, legate de calitatea de pacient, cu referire strictă la obiectivele medicale și stabilite în cadrul echipei terapeutice, la indicația medicului curant: aderență la tratament, controlul durerii, psihoterapie suportivă, pregătire pentru moarte, recuperare, aspecte referitoare la adicții, logopedie, pregătire preoperatorie, consiliere postoperatorie, aspecte specifice amputațiilor, etc.
De asemenea, psihologi medicali vor putea fi și cercetătorii în psihologie angajați în Sistemul de Sănătate, care au conform fișei postului atribuții specifice psihologului clinician și de cercetare în psihologie.
Insistăm în a considera că activitatea de psiholog clinician angajat într-o instituție medicală are specificul ei: lucrul în echipa multidisciplinară, supraspecializări pe diverse specialități medicale, activitate științifică și de cercetare în echipa multidisciplinară, particularități care țin de cadrul specific al intervențiilor psihologice, etc.
Ne exprimăm opinia că o altă diferență majoră între Psihologia Clinică (în sensul acceptat astăzi în România) și Psihologia Medicală este diferența dintre conceptele de “Client” și “Pacient”. Psihologii medicali deservesc pacienți și au în principal obiective medicale, referitoare la afecțiunea de bază și stabilite în cadrul echipei terapeutice.
Cum sunt afectați psihologii clinicieni de înființarea Comisiei de Psihologie Medicală?
Înființarea Comisie de Psihologie Medicală nu are nicio influență asupra psihologilor clinicieni. Aceștia nu își pierd nicio competență, nu există niciun drept actual pe care să-l piardă. Psihologii clinicieni din sistemul de Asistență Socială, administrație sau din orice alt domeniu, vor avea în continuare aceleași competențe. Psihologii clinicieni din privat, care deservesc și pacienți externați din unitățile sanitare, vor avea și ei aceleași drepturi și competențe ca și până acum. Psihologii clinicieni care deservesc pacienți, în perioada în care aceștia sunt definiți ca atare, din calitate de angajat în sistemul medical de stat sau privat sau cu practică privată, vor primi prin recunoaștere automată și gradul corespondent de psiholog medical.
Va exista cerința de “psiholog medical” la angajare?
În viziunea noastră, Comisia de Psihologie Medicală nu își propune restricționarea sub nicio formă a angajării de psihologi în sistemul de sănătate. Vom încuraja angajarea în sistemul de sănătate a psihologilor proaspăt absolvenți de master de psihologie clinică, psihologie medicală, psihoterapie, consiliere sau a oricărui alt master relevant pentru activitatea ca psiholog medical în cadrul unităților sanitare.
Ce nivel minim de studii este necesar pentru a fi psiholog medical?
Profesia de psiholog medical se va putea exercita de către persoanele posesoare ale unui titlu de calificare în Psihologie Medicală, având competența de a efectua și furniza categoriile principale de activități cu privire la sănătatea umană, așa cum rezultă ele din propunerile de modificare/completare a Legii 213/2004, înaintate în Parlament.
De asemenea, pregătirea universitară este foarte importantă deoarece, conform articolului 137 aliniatul 5 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, “Programele de studii universitare dau acces la ocupații și funcții specifice fiecărui ciclu de studii universitare absolvit” și conform aliniatului 4 al aceluiași articol, în România există 3 cicluri de studii universitare: licență, master, doctorat. Numai ciclul de studii universitare de licență (pe sistem bologna) este insuficient pentru exercitarea profesiei în sistemul de sănătate deoarece numai absolvirea acestui ciclu de studii de licență nu conferă competența profesională corespunzătoare pentru o abordare de calitate a problematicii pacientului și a bolii, importanța unor studii legale corespunzătoare fiind identificată de Ministerul Sănătății în ceea ce privește profesia de psiholog care își desfășoară activitatea în unitățile din subordine.
Necesitatea de a solicita un nivel adecvat de competență prin studii universitare și de specializare specifice recunoscute este o necesitate pentru ca psihologii să aibă competența profesională corespunzătoare.
Nota: În sistem pre-bologna, studiile universitare sunt echivalente cu studiile universitare plus masterat în sistemul Bologna. Absolvenții cu 4 sau 5 ani studii universitare, nu sunt obligați să facă un masterat.
Supervizarea în Psihologie Medicală
Ne propunem ca, în măsura în care este posibil, perioada de supervizare pentru cei care aleg să intre în specialitatea Psihologie Medicală, să se desfășoare în unitățile sanitare, inițial sub formă de voluntariat sau sub orice altă formă ce urmează a fi negociată cu Ministerul Sănătății (dezideratul nostru ar fi o formă remunerată, după modelul rezidențiatului medicilor). Ceea ce vom încerca cu siguranță este gratuitatea supervizării desfășurate în cadrul unităților de stat și atribuirea drepturilor de supervizor în Psihologie Medicală automat, odată cu gradul de psiholog medical specialist. Pentru proaspeții absolvenți care participă la un concurs de ocupare a unui post vacant într-o unitate sanitară acreditată, supervizarea ne dorim să fie asimilată cu perioada în care respectivul coleg va avea actualul grad de debutant (în viziunea Ministerului Sănătății), cu remunerația aferentă. În aceasă situație, supervizarea în Psihologie Medicală nu va fi doar gratuită pentru psiholog ci și remunerată.
Gradele Psihologului Medical și trecerea în grad
Până în prezent, psihologul a avut parcursul profesional legiferat de către CPR, fără să existe o corelare între gradele din sistemul de sănătate sau din alte sisteme și cele din normele noastre interne. În paralel, în sistemul sanitar de stat există legislație în vigoare care reglementează acordarea gradelor profesionale pentru psihologi. Din acest punct de vedere, vom propune Ministerului Sănătății o corelare și recunoaștere reciprocă cu echivalare fără birocrație a gradelor acordate de către CPR. Mai mult decât atât, în momentul de față există situații anormale în care psihologi principali în sistemul de sănătate, cu examene conform legii, au cu totul alt grad la CPR și invers. Considerăm că se impune corectarea acestor anomalii, cu recunoaștere reciprocă în avantajul psihologului. În mod natural, vom încerca împuternicirea CPR pentru ca psihologii angajați în unitățile sanitare să nu fie nevoiți să dea examen și la CPR și mai apoi și în unitatea sanitară în care sunt angajați.
Totuși opinăm că recent introdusele examene pentru gradul de specialist ar trebui să fie organizate pe specialități și nu să existe un examen general. Modelul medicilor ne arată că un grad de specialist se obține pe baza examinării cunoștințelor din specialitatea respectivă și nu din medicina generală. Din acest motiv, vom propune CPR ca psihologii medicali să susțină examenele naționale cu subiecte din Psihologia Medicală, pe supraspecializarea corespunzătoare activității candidatului.
Acțiuni viitoare
După cum știți deja, am ales să amendăm Legea 213 în sensul introducerii acestei Comisii de Psihologie Medicală. Din păcate, există opoziție cu privire la această cerere a noastră, opoziție pe care o punem mai mult pe seama necunoașterii intențiilor noastre. Nu vrem să credem că sunt alte motive la mijloc, mai ales că nu am fost implicați în luptele interne generate de proiectul de lege depus în Parlament (L272) de către o parte din cei aflați în conducerea CPR. Din acest motiv, ne propunem în continuare să facem lobby pentru susținerea acestei inițiative (B329). Această activitate de lobby nu trebuie făcută doar la nivel de Parlament și Ministerul Sănătății ci și la nivelul CPR și a colegilor noștri. Având în vedere cele de mai sus, grupul de inițiativă semnatar al prezentului document, vă solicită dumneavoastră, colegilor noștri angajați în sistemul de sănătate publică dar și celor care se regăsesc în specialitatea Psihologie Medicală fără a fi angajați în spitale, aderarea prin semnătură electronică la acest document si distribuirea sa către toți cei interesați.
De asemenea, considerăm ca obiective importante exceptarea sistemului sanitar de la art. 53 din proiectul de lege L272 depus în Parlament (și nu varianta cu “structuri opționale” susținută public de către domnul Dafinoiu, președinte al CPR), scoaterea din același proiect de lege a interdicției de deservire a terților (din cauză că scoate consilierea aparținătorilor pacienților în afara legii), și nu în ultimul rând susținerea amendării Legii 213 ca variantă optimă pentru situația de față, comparativ cu varianta actuală de propunere legislativă promovată de o parte din cei aflați la conducerea CPR.
Ca obiective de viitor, ne propunem negocieri privind grila de salarizare a psihologului medical, întâlniri cu MS și CAS pentru schimbarea sistemului de contractare pentru Psihologi Medicali, Psihologi Clinicieni și Psihoterapeuți (desigur, împreună cu reprezentanții acestora, în măsura în care sunt interesați) și mai ales colaborări cu instituțiile de învățământ superior care organizează masterate și doctorate pentru ca psihologul medical să beneficieze de un proces educațional postuniversitar relevant pentru activitatea sa. De asemenea, viitoarea Comisie de Psihologie Medicală va susține orice entitate interesată să ofere psihologilor medicali cursuri, seminarii și alte evenimente creditate, cu tematică relevantă pentru această specialitate, cunoscut fiind faptul că, în prezent, sunt extrem de rare evenimentele creditate care să fie relevante pentru activitatea psihologilor din sistemul sanitar. În acest sens ne propunem o colaborare cu Colegiul Medicilor, pentru a profita de experiența acestora și pentru a introduce sesiuni de psihologie medicală creditate în cadrul evenimentelor organizate pe diverse specialități medicale în care psihologul face parte din echipa terapeutică. De asemenea, un deziderat important este organizarea de sesiuni științifice interdisciplinare și formări profesionale, cu beneficii pentru echipa terapeutică (medic, asistent medical, psiholog, asistent social, kinetoterapeut, farmacist clinician, etc)
Ne declarăm în continuare deschiși pentru dialog, inclusiv cu susținătorii noului proiect de lege L272, în ciuda faptului că niciuna din cererile noastre nu a primit răspuns oficial până în momentul de față. Am participat și vom participa la orice discuții referitoare la probleme legislative sau profesionale, în special pe acele aspecte care ne privesc direct și unde considerăm că avem expertiza necesară.
Vă mulțumim și vă așteptăm să vă alăturați inițiativei noaste!
Grupul de inițiativă pentru înființarea Comisiei de Psihologie Medicală:
- Nastasă Dumitru – Radu, psiholog clinician principal, Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț
- Ionescu Carmen, psiholog clinician practicant, Spitalului Universitar de Urgență București
- Liliac Cătălina, psiholog clinician principal, Spitalul Municipal “Sf. Ierarh Dr. Luca” Onești
- Chiriac Moruzzi Ada Petronela, psiholog clinician principal, Institutul de Psihiatrie Socola Iași
- Purice Luminița, psiholog clinician principal, Spitalul Județean de Urgență Brăila
- Drăghici Rozeta, cercetător științific gradul II – psiholog clinician principal, Institutul de Geriatrie “Ana Aslan” București
- Onu Paula, psiholog clinician principal, Institutul Clinic Fundeni București
Susținători:
- Cucu Viorica, psiholog clinician principal, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț
- Plăvitu-Popescu Cecilia-Mihaela, psiholog clinician principal, CSM Adulți – Drobeta Turnu Severin, Mehedinți
- Dragomir Elena, psiholog clinician specialist, Spitalul Județean de Urgență Slatina
- Vasilescu Emilia Oana, psiholog clinician principal, psihoterapeut, Spital Judetean de Urgenta Buzau
- Trocin Nicolae, psiholog clinician principal, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași.
- Pascu Nicoleta, psiholog clinician principal, Spitalul Universitar de Urgență București
- Zivari Mirela, psiholog clinician principal, Spitalul Universitar de Urgență București
- Enache Monica, psiholog clinician principal, Spitalul Universitar de Urgență București
- Oprea Carmen, psiholog clinician principal, Spitalul Universitar de Urgență București
- Luca Adrian, psiholog clinician principal, psihoterapeut principal, Universitatea București
- Marin Gabriela, logoped, Institutul National de Recuperare
- Oana Andreea Sfetania Dumitrascu, psiholog clinician practicant autonom, Institutul de Oncologie Al. Trestioreanu București
- Rădulescu Mariana, priholog clinician principal, Spitalul Universitar de Urgență București
- Alexandrescu Iulia, psiholog clinician practicant, Spitalul Universitar de Urgență București
- Lohan Rodica, psiholog clinician specialist, CSM, Spitalul Universitar de Urgență Satu Mare
- Mihaela Ungureanu, psiholog clinician specialist, Institutul de Psihiatrie Socola Iași
- Oprea Cristina, psiholog clinician principal, Spitalul Clinic de Psihiatrie prof. dr. Al. Obregia București
- Cucu Mihaela Daniela, psiholog clinician principal, CSM Copii, Spitalul Județean de Urgență ,,Mavromati „, Botoșani
- Ionescu Filip Magdalena, psiholog clinician specialist, Maternitatea Bucur București
- Căzăceanu Anca, psiholog clinician specialist, Maternitatea Bucur București
- Popa Mihaela, psiholog clinician practicant, Spitalul Universitar de Urgență București
- Creangă Mihaela, psiholog clinician principal, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț
- Vicu Oana Maria, psiholog clinician principal, CIP – Piatra-Neamț
- Agoston Andrea, psiholog clinician specialist, Spitalul Judetean de urgenta Alba
- Ilie Monica, psiholog clinician specialist, Spitalul Județean de Urgență Ploiești
- Avramescu Diana Maria psiholog clinician practicant autonom, Spitalul Județean de Urgență Ploiești
- Florea Mihaela Ileana psiholog clinician specialist, Spitalul Județean de Urgență Ploiești
- Martac Madalina, psiholog clinician practicant autonom, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan București
- Bărbulescu Oana, psiholog clinician specialist, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan București
- Lupes Manuela, psiholog clinician specialist, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan București
- Roșu Mihaela, psiholog clinician practicant autonom, Spitalul Universitar de Urgență București
- Ion Bogdan, psihoterapeut principal, CIP București
- Anghel Cristina, psiholog clinician practicant autonom, CIP București
- Cismaș-Petrean Cristian, psiholog clinician principal, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare
- Pescaru Valentin, psiholog clinician principal, Spitalul de Psihiatrie Dr. Constantin Gorgos București
- Nicolau Roxana, psiholog clinician, psihoterapeut, CIP București
- Marinescu Georgeta, psiholog clinician principal, Spitalul de Psihiatrie Sf. Maria Vedea – Argeș
- Dumitru Irina Iulia, psiholog clinician practicant, CSM Spitalul de Urgență Elena Beldiman Bârlad
- Popescu Amelia, psiholog clinician practicant sub supervizare, Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL Profesor Doctor Hociotă
- Manolachi Aurora, psiholog clinician principal, Spitalul Clinic Județean Târgu Mureș
- Marin Angelica Daniela, psiholog clinician principal, Spitalul Sf. Pantelimon Brăila
- Preda Mioara, psiholog clinician principal, Spitalul Sf. Pantelimon Brăila
- 50.Mirița Virginia, psiholog clinician specialist, Spitalul Sf. Pantelimon Brăila
- 51.Ene Maria Magdalena, psiholog clinician principal, Spitalul Județean de Urgență Brăila
- 52.Muth Irina Gina, psiholog clinician specialist, Spitalul Sf. Pantelimon Brăila
- 53.Marin Andreea Georgiana, psiholog specialist-logoped PhD, Clinica de Recuperare Medicală Neurologică, Spitalul Universitar de Urgență Elias, București
- 54.Găiculescu Ioana, Asistent Cercetare – Psiholog, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” Otopeni
- 55.Stan Polixenia, Cercetător Științific – Psiholog specialist PhDs, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” București
- 56.Rusu Alexandra, Asistent Cercetare – Psiholog, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” București
- 57.Tifigiu Mădălina Maria, psiholog clinician principal, Spitalul Voila Câmpina
- 58.Nedelcu Iuliana Petruța, psiholog clinician principal, Spitalul Voila Câmpina
- 59.Olaru Cornelia, psiholog clinician principal, Spitalul Universitar de Urgență București
- 60.Nedea Lidia, psiholog clinician principal, Spitalul Universitar de Urgență București
- 61.Hofnar Daniela, psiholog clinician practicant în supervizare, Spitalul Universitar de Urgență București
- 62.Tecuceanu Claudia Ramona, psiholog clinician specialist, Spitalul Judetean de Urgenta Slatina
- 63.Ghionoiu Cătălin, psiholog clinician specialist, Spitalul Voila Câmpina
- 64.Modrogan Laura Gabriela, psiholog clinician practicant autonom, Spitalul Voila Câmpina
- 65.Mihalcea Livia Gabriela, psiholog clinician practicant în supervizare, Spitalul Voila Câmpina
- 66.Viki Dumitrache, psiholog clinician principal, psihoterapeut principal, CIP Slobozia
- 67.Luca Liliana, psiholog clinician principal, Institutul de Psihiatrie Socola Iași
- 68.Pretula Viorica, psiholog clinician principal, Institutul de Psihiatrie Socola Iași
- 69.Mitrea Irina, psiholog clinician principal, Institutul de Psihiatrie Socola Iași
- 70.Bacica Maria, psiholog clinician principal, Institutul de Psihiatrie Socola Iași
- 71.Onofrasi Flavia, priholog clinician principal, Institutul de Psihiatrie Socola Iași
- 72.Mihalache Ana Maria, psiholog clinician principal, Institutul de Psihiatrie Socola Iași
- 73.Zamfirache Antoaneta, psiholog clinician principal, Institutul de Psihiatrie Socola Iași
- 74.Dragomir Ruxandra Andreea, masterand Psihologie clinică, an 2, Universitatea București
- 75.Nitu Mariana, psiholog practicant în supervizare, Spitalul Obstetrică-Ginecologie Ploiești
- 76.Rusu Sorina Daniela, psiholog clinician principal, CSM copii, Spitalul de Pediatrie Ploiești
- 77.Blănaru Anca Mădălina, psiholog clinician specialist, CSM copii, Spitalul de Pediatrie Ploiești
- 78.Hasmațuchi Gina, psiholog clinician principal, Spitalul Municipal Onești
- 79.Donea Luminița, psiholog clinician practicant autonom, Spitalul de Psihiatrie și pentru măsuri de siguranță Jebel Timiș
- 80.Dobre Ștefania, psiholog clinician principal, Spitalul Județean de Urgență Ploiești
- 81.Blănaru Liliana, psiholog clinician autonom în supervizare, Spitalul Municipal Onești
- 82.Popa Ana, psiholog clinician principal, Spitalul de Psihiatrie și pentru măsuri de siguranță Sapoca Buzău
- 83.Vlăsceanu Iulia, psiholog clinician principal, LSM Spitalul de Psihiatrie și pentru măsuri de siguranță Sapoca Buzău
- 84.Condruz Simona, psiholog clinician principal, Spitalul de Psihiatrie și pentru măsuri de siguranță Sapoca Buzău
- 85.Contra Monica, psiholog clinician principal, CSM, Spitalul de Boli Infecţioase, Dermatologie si Psihiatrie Baia Mare
- 86.Niță Elisabeta, psiholog clinician specialist, Institutul Clinic Fundeni București
- 87.Bălan Stelian Atila, psiholog clinician practicant în supervizare, Institutul Clinic Fundeni București
- 88.Maris Adina, psiholog clinician principal, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș
- 89.Bucureșteanu Eduard, psiholog clinician principal, Spitalul Sfântul Pantelimon Brăila
- 90.Dobre Elena, psiholog clinician practicant în supervizare, Spitalul Universitar de Urgență București
- 91.Dinu Daniela, psiholog clinician practicant în supervizare, Spitalul Universitar de Urgență București
- 92.Prodan Ana, psiholog clinician practicant autonom, Fresenius NephroCare SRL Drobeta Turnu Severin
- 93.Pintilie Daniela Elena, psiholog clinician specialist, psihoterapeut tcc, Spitalul Județean de Urgență Mavromati, Botoșani
- 94.Toader Ana, psiholog clinician, Spitalul de Psihiatrie și pentru măsuri de siguranță Săpoca Buzău
- 95.Braun Anna Maria, psiholog clinician practicant autonom, CIP Oradea
- 96.Lăsculescu Claudia Dorina, psiholog clinician specialist, Agenția Națională Antidrog Drobeta Turnu Severin
- 97.Iancu Loredana Florentina, psiholog clinician practicant autonom, Spitalul de Psihiatrie Titan Dr. C-tin Gorgos București
- 98.Dinu Veronica Georgeta, psiholog clinician principal, Spitalul Voila Câmpina
- 99.Daniel Constantinescu, psiholog clinician principal, Electrica SA Ploiești
- 100.Chiriac Andrei, psiholog clinician principal, Spitalul de Psihiatrie Dr. Constantin Gorgos București
- 101.Ulmeanu Lelia Camelia, psiholog clinician practicant autonom, psihoterapeut practicant autonom, Căminul pentru persoane vârstnice Floare Roșie, DGASPC Sector 6 București
- 102.Pop Florina, psiholog clinician specialist, Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuță Cluj-Napoca
- 103.Bogdan Georgiana, psiholog clinician principal, Spitalul Clinic de Urgență Profesor Dr. N. Oblu Iași
- 104.Bolohan Liviu-Sebastian, psiholog clinician principal, Spitalul Clinic de Urgență Profesor Dr. N. Oblu Iași
- 105.Buraga Constantin-Vladimir, psiholog clinician principal, Spitalul Clinic de Urgență Profesor Dr. N. Oblu Iași
- 106. Micu Marilena, psiholog clinician specialist, Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani
- 107.Grăjdeanu Luminița, psiholog clinician principal, Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani
- 108.Săpunaru Camelia, psiholog clinician principal, Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani
- 109.Balcu Liliana, psiholog clinician principal, Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani
- 110.Bălan Carmen Monica, priholog clinician practicant, Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani
- 111.Dănilă Anca Laura, priholog clinician practicant, Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani
- 112.Samota Georgeta Genoveva, psihilog clinician principal, Spitalul de Psihiatrie Sf. Maria Vedea
- 113.Trandafir Doina, psiholog clinician specialist, psiholog principal siguranță națională, Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială București
- 114.Omer Ioana, psiholog clinician principal, Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca București
- 115.Iațu Ioana Nicoleta, psiholog clinician autonom, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare
- 116.Vaida Claudia, psiholog clinician autonom, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare
- 117.Pintea Gabriela, psiholog clinician specialist, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare
- 118.Barbul Diana, psiholog clinician, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare
- 119.Răuțoiu Nicoleta, psiholog clinician, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare
- 120.Murczco Maria Cristina, psiholog clinician, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare
- 121.Bulboacă Laura, psiholog clinician autonom, Spitalul Universitar de Urgență București
- 122.Grigore Carmen, psiholog clinician principal, Spitalul Universitar de Urgență București
- 123.Stroe Alina, psiholog clinician specialist, CSM Constanța
- 124.Tugearu Georgiana, psiholog clinician specialist, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța
- 125.Pachițanu Alina, psiholog clinician principal, CSM Constanța
- 126.Costin Daniela, psiholog clinician principal, CSM Constanța
- 127.Călin Mirela, psiholog clinician principal, Spitalul Județean de Urgență Tulcea
- 128.Dumitru Coca Tincuța, psiholog clinician principal, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța
- 129.Voicu Georgiana, psiholog clinician autonom, Spitalul Județean de Urgență Tulcea
- 130.Miloș Silvia, psiholog clinician principal, CSM Spitalul Județean de Urgență Tulcea
- 131.Ștefan Anișoara, psiholog clinician autonom, Spitalul Universitar de Urgență București
- 132.Mircea Marieta, psiholog clinician, CSM Constanța
- 133.Chelariu Andreea, psiholog clinician, CSM Constanța
- 134.Daria Fănica, psiholog clinician, CSM Constanța
- 135.Șerb Cristina Maria, psiholog clinician autonom, Spitalul Județean de Urgență Arad
- 136.Camelia Daniela Ghica, psiholog clinician specialist, Spitalul Municipal Rădăuți
- 137.Capriș Liliana, psiholog clinician specialist, Spitalul de Psihiatrie Elisabeta Doamna Galați
- 138.Botaș Daniela, psiholog clinician principal, Spitalul Județean de Urgență Deva
- 139.Nicolau Crina, psiholog clinician, Spitalul de Psihiatrie Elisabeta Doamna Galați
- 140.Călugăru Janetta Mariana, psiholog clinician specialist, Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare
- 141.Blaj Mihaela, psiholog clinician autonom, Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare
- 142.Bora Iulia-Bianca, psiholog clinician, Spitalul Județean Timișoara
- 143.Tutbatu Claudia-Geanina, psiholog clinician principal, CSM Craiova
- 144.Sabău Claudia, psiholog clinician specialist, Spitalul Județean Târgu Mureș
- 145.Neamțu Maria, psiholog clinician autonom, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu
- 146.Hedes Anca, psiholog clinician cpecialist, CSM copii Spitalul Municipal ,,Alexandru Simionescu” Hunedoara
- 147.Bunea Gabriela Paula, psiholog clinician specialist, Spitalul Municipal ,,Alexandru Simionescu ‘’ Hunedoara, Ambulator Psihiatrie Pediatrică
- 148.Pope Lolia, psihopedagog Clinica de Neurologie Pediatrică – Spitalul Clinic de Psihiatrie Dr. Al. Obregia București
- 149.Drăghici Dana Raluca, psiholog clinician în supervizare, Spitalul Clinic nr. 1 CF Witting București
- 150.Bălan Dorina Claudia, cercetător științific, psiholog clinician principal, Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie “Ana Aslan” București
- 151. Vasut Andreea Mădălina, psiholog clinician specialist la Spitalul de Psihiatrie și pentru măsuri de siguranță Sapoca Buzău
- 152.Ciobanu Felicia, psiholog clinician specialist, Institutul de Psihiatrie Socola Iași
- 153.Bran Ema, psiholog clinician, Spitalul Clinic de Psihiatrie prof. dr. Al. Obregia București
- 154.Pană Elena, psiholog clinician, Spitalul Clinic de Psihiatrie prof. dr. Al. Obregia București
- 155.Costache Cristina, psiholog clinician, Spitalul Clinic de Psihiatrie prof. dr. Al. Obregia București
- 156.Neamțiu Corina, psiholog clinician, Spitalul Clinic de Psihiatrie prof. dr. Al. Obregia București
- 157.Ioan Magdalena, psiholog clinician, Spitalul Clinic de Psihiatrie prof. dr. Al. Obregia București
- 158.Bălan Daniela, psiholog clinician, Spitalul Clinic de Psihiatrie prof. dr. Al. Obregia București
- 159.Marocescu Andreea, psiholog clinician, Spitalul Clinic de Psihiatrie prof. dr. Al. Obregia București
- 160.Rusu Cătălin, psiholog clinician, Spitalul Clinic de Psihiatrie prof. dr. Al. Obregia București
- 161.Ioniță Raluca, psiholog clinician, Spitalul Clinic de Psihiatrie prof. dr. Al. Obregia București
- 162.Iosif Cornelia, psiholog clinician specialist, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș București
- 163.Blagloslov Graciela Andreea, psiholog clinician principal, Spitalul Municipal Adjud
- 164.Luca Anca Elena, psiholog clinician principal, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. V. Babeș București
- 165.Strimbeanu Simona, psiholog clinician specialist, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova
- 166.Olaru Roxana Andreea, psiholog clinician principal, Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara
- 167.Tălnariu Adina, psiholog clinician specialist, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. V. Babeș București
- 168.Vițelaru Daniela, psiholog clinician principal, Spitalul Municipal Anton Cincu Tecuci
- 169.Biris Daniela-Ica, psiholog clinician specialist, Spitalul Clinic de Boli infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara
- 170.Cristea Sorina Mădălina, psiholog clinician specialist, Spitalul Clinic de Urgență București
- 171.Bobocica Cristina Dorina, psiholog clinician autonom, Spitalul Clinic Județean de urgență Craiova
- 172.Sasalovici Daniela, psiholog clinician autonom, Institutul Clinic Fundeni București
- 173.Muscaliuc Voica Aurelia, psiholog clinician, Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara
- 174.Cuc Mihaela Ana, psiholog clinician principal, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea
- 175.Biriș Dana, psiholog clinician specialist, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Timișoara
- 176.Mititelu Ecaterina, psiholog clinician principal, Spitalul Municipal de Urgență Moinești
- 177.Docan Irina, psiholog clinician principal, Spitalul Județean de Urgență Bacău
- 178.Hîncu Cristina, psiholog clinician specialist, Spitalul Municipal Huși
- 179.Vulcu Magnolia, psiholog clinician specialist, Spitalul Județean de Urgență Alba
- 180.Butnaru Marilena, logoped principal, Spitalul Județean de Urgență Vaslui
- 181.Buraga Irina Cătălina, psiholog clinician, Spitalul Județean de Urgență Vaslui
- 182.Glatz Eniko, psiholog clinician practicant autonom, Spitalul Județean de Urgență Satu-Mare
- 183.Barb Maria, psiholog clinician specialist, Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu
- 184.Fodor Claudia, psiholog clinician, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța
- 185.Cristina Șutac, psiholog clinician practicant autonom, Centrul de Dializă B Braun Suceava
- 186.Angelica Marin, psiholog clinician principal, Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, București
- 187.Diana Simian, psiholog clinician specialist, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț
- 188.Delia Gagiu, psiholog clinician specialist, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț
- 189.Coman Cristina Dana, psiholog clinician, Spitalul Municipal de Urgență Elena Beldiman Bârlad
- 190.Fulger Ana-Maria, psiholog clinician, Spitalul Municipal de Urgență Elena Beldiman Bârlad
- 191.Șerban Doina, psiholog clinician specialist, Spitalul Orășenesc de Urgență Târgu Cărbunești
- 192.Efta Iustina, psiholog clinician principal, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad
- 193.Bordieanu Simona Ofelia, psiholog clinician principal, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț
- 194.Nela Manea, psiholog clinician, Unitatea de Asistență Medico Socială Agigea
- 195.Ivănuș Ramona-Elena, psiholog clinician principal, Spitalul Județean de Urgență Vâlcea
- 196.Cojocaru Carmen Geni, psiholog clinician principal, Spitalul Județean de Urgență Tulcea
- 197.Axenti Nela, psiholog clinician principal, Spitalul Județean de Urgență Tulcea
- 198.Popa Roxana-Gabriela, psiholog clinician, Spitalul Clinic Colțea București
- 199.Rusu Carmen, psiholog clinician principal, Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Sf. Ioan Galați
- 200.Măriuța Luminița Gabriela, logoped principal, Spitalul Clinic de Recuperare Iași
- 201.Florescu Nacu Alina, psiholog clinician, Spitalul Clinic de Recuperare Iași
- 202.Păvăluc Irina, logoped principal, Spitalul Clinic de Recuperare Iași
- 203.Gherasim Anca-Delia, psiholog clinician principal, Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș
- 204.Șerban Ana-Pompilia, psiholog clinician principal, Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș
- 205.Baias Minela, psiholog clinician practicant, Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca
- 206.Roman Nicoleta-Maria, psiholog clinician principal, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca
Comenteaza